Praznik špargljev v Orehovljah

V Orehovljah so tudi letos pripravili Praznik špargljev. Uvodni dogodek že tradicionalnega praznika je bil »Etnološko–gastronomski večer« v Gostilni Makorič v Orehovljah, kjer so pripravili mnoge izvirne špargljeve jedi. Na osrednji prireditvi v športnem parku pa je potekal »Eno-gastronomski večer s šparglji«, z degustacijo številnih špargljevih jedi lokalnih gostincev in izbranih vin.

Šparglji imajo v Orehovljah in okolici že dolgo tradicijo, zato v občini Miren – Kostanjevica zadnja leta poteka projekt »Mesec špargljevih jedi«. V maju v domačih gostilnah pripravljajo jedi iz svežih špargljev lokalnih pridelovalcev.

Mesec špargljevih jedi

Špargljevo pojedino smo si privoščili v Gostilni Makorič v Orehovljah. Vse špargljeve jedi so bile odlične in lepo postrežene. Od špargljeve juhe, ješprenjčka s šparglji, krožnika špargljevih zalogajčkov do sladice. Zlasti slednja je nadvse prijetno  presenetila, bučna rolada s šparglji in jagodami ter špargljev sladoled.

Rolada s šparglji

V rolado so bili zaviti zeleni šparglji (v družbi rdečih jagod), v sladoledu pa skriti beli šparglji. Povsod se jih je okusilo ravno prav in harmonično z drugimi okusi.

Priporočamo!

Komentiranje zaprto.