Gojenje česna

Česen je prilagodljiv in uspeva  v različnih vrstah tal, najbolj pa mu ustrezajo odcedna ilovnata tla, bogata z organsko snovjo, s pH vrednostjo med 6 in 7. Gojenje česna zahteva širok kolobar, saj ga je na isto mesto priporočljivo saditi šele čez 8 do 10 let, prav tako druge čebulnice, sorodnice česna (čebula, šalotka, por). V vrtu je pogosto težko tako široko kolobariti, vendar česen (in njegove sorodnice) kljub temu ne sadimo na isto mesto vsaj 4 do 5 let.

SAJENJE ČESNA

Glavice oziroma čebulice semenskega česna najprej razdrobimo na stroke, kar storimo največ dan ali dva pred sajenjem. Na gredi, kjer bomo sadili česen, pripravimo jarke globoke približno 7 cm, pri tem upoštevamo medvrstno razdaljo sajenja 25 do 30 cm. Stroke polagamo navpično na dno jarkov, s koničastim delom navzgor in z ravnim delom na dnu jarka, na razdaljo 10 do 15 cm. Razdalje v vrsti in med vrstami so odvisne od sorte in od velikosti posajenih strokov česna. Posajene stroke zasujemo s približno 5 cm zemlje.

Čas sajenja česna je odvisen od sorte in vremenskih razmer. Jesenske tipe česnov sadimo oktobra, lahko tudi še novembra, v toplejših krajih (npr. na Primorskem) pa tudi še decembra. Spomladanske tipe česnov tradicionalno sadimo februarja in marca, vendar jih lahko posadimo tudi že konec oktobra in začetek novembra oziroma dokler nam vreme dopušča, na Primorskem pa jih sadimo še decembra in januarja.

OSKRBA ČESNA

Česen je občutljiv na pomanjkanje vode, zato ga po potrebi zalivamo. Prvič že takoj po sajenju, če smo sadili v suha tla in ni pričakovati dežja v kratkem. Posebej pozorni smo na oskrbo česna z vodo od pomladi naprej, ko oblikuje čebulice. Z zalivanjem česna zaključimo vsaj 15 dni pred pobiranjem česna.

Česen ima plitve korenine in težko tekmuje s pleveli za hranila, zato je redno pletje zelo pomembno.

Hranila dodajamo z organskimi in mineralnimi gnojili. Česen ni priporočljivo gnojiti s hlevskim gnojem, razen s kompostiranim oziroma starim, dobro preperelim gnojem. Ob sajenju česna tla založno pognojimo s fosforjem in kalijem, dušik pa dodajamo v več (običajno treh) obrokih tekom rasti.

Podrobnejša navodila o gojenju česna prejmete skupaj s semenskim česnom.