Spoznajmo česen

Česen spada v rod Allium, kamor so uvrščeni tudi čebula, šalotka, por in drobnjak, če naštejemo le najbolj znane česnove sorodnike. Česen (Allium sativum L.) delimo na dve podvrsti, znanstveno imenovani Allium sativum ssp. ophioscorodon in Allium sativum ssp. sativum. Razlikujeta se v tem, da prva podvrsta tvori cvetna stebla, druga podvrsta pa ne tvori cvetnih stebel.

Tako imenovano cvetno steblo pravzaprav ni pravo cvetno steblo, saj ne nosi cvetov, ampak skupek drobnih čebulic. Ko se pri rastlini česna pojavi cvetno steblo, je najprej mehko in se upogne navzdol ter zavije v okroglo zanko, kasneje se izravna in otrdi. Pri gojenju česna cvetna stebla v fazi, ko se začnejo upogibati navzdol, porežemo.

Uporabljamo predvsem stroke česna, torej dozoreli česen. Okusen je tudi mladi česen, ki ga uporabimo z listjem vred. In nikar ne zavrzimo porezanih cvetnih stebel, ki so prav tako uporabna v kulinariki.

Česen pa ni samo odličen v kuhinji, temveč se ponaša tudi z zdravilnostjo. Znan je kot naravni antibiotik, med drugim pa tudi normalizira krvni tlak, uravnava raven sladkorja v krvi in krepi imunski sistem.

S česnom sta neločljivo povezana močan vonj in okus. Zadah po česnu omilimo tako, da prežvečimo vejico peteršilja ali nekaj zrn kave.