Kmalu bo čas sajenja špargljev…

… zato je prav, da začnemo z načrtovanjem: kam in koliko jih bomo posadili, na kakšen način jih bomo gojili (zelene ali bele), katere sorte bomo izbrali.

Rizom šparglja

Šparglje sadimo konec marca in aprila, kakor nam pač vreme dopušča, v dobro pripravljena tla (globoko prerahljana, založno pognojena). Pred sajenjem se odločimo ali bomo pridelovali zelene ali bele šparglje, kajti od tega je odvisna globina sajenja in sicer za pridelavo belih špargljev posadimo sadike bolj globoko kot za pridelavo zelenih špargljev.

Kakovostne enoletne sadike špargljev lahko naročite že sedaj na info@aspega.si ali na naslednji povezavi: Prodaja sadik špargljev. Sadike špargljev so rizomi (podzemni del rastline) v fazi mirovanja, z mirujočimi brsti iz katerih bodo zrasli poganjki špargljev in z debelimi koreninami, tako imenovanimi založnimi koreninami, v katerih so hranilne snovi, ki dajejo šparglju spomladi energijo za rast poganjkov. Več o botaniki in morfologiji šparglja si lahko preberete tukaj.

V Sloveniji pridelujemo predvsem zelene šparglje in tudi vse sorte špargljev v naši ponudbi so primerne za gojenje zelenih špargljev, nekatere pa tudi za gojenje belih špargljev. Vendar zelena ali bela barva špargljevih mladih poganjkov ni sortna lastnost, temveč gre le za razliko v načinu pridelave. Beli poganjki špargljev rastejo v nasutih grebenih zemlje, torej v temi, zato ostanejo beli. Pri pridelavi zelenih špargljev pa grebenov ne nasipamo in mladi poganjki špargljev rastejo na svetlobi, zato so zeleni. Na enak način kot zelene gojimo tudi vijolične sorte špargljev.

Sadike špargljev

Naša letošnja ponudba obsega naslednje sorte špargljev: Dariana, Darzilla, Darsiane, Darlise, Placosesp, Mondeo, Ariane in dve sorti vijoličnih špargljev – Burgundine in Rosalie.

 

Komentiranje zaprto.