Velikost semenskega česna

Velikost strokov in čebulic oziroma glavic je pri semenskem česnu pomembna in vpliva na količino pridelka. Večji posajeni stroki česna običajno zrastejo v večjo čebulico oziroma glavico česna. Večji stroki so večinoma v večjih glavicah česna, vendar so lahko tudi v večjih glavicah manjši, a številnejši stroki.

Semenski česen je sortiran v več velikostnih razredov, tako imenovanih kalibrov. Na sliki so glavice semenskega česna sorte ‘Garpek’ kalibra A, B in C.

kalibri česnaVelikost glavic semenskega česna po kalibrih, izražena v milimetrih premera glavic:

  • kaliber A – premer česnovih glavic 60 in več mm,
  • kaliber B – premer 55 do 60 mm,
  • kaliber C – premer 45 do 55 mm,
  • kaliber D – premer 37 do 45 mm.

Najpogostejša izbira pridelovalcev je kaliber B, torej semenski česen premera 55 do 60 mm. Pri sajenju večjega kalibra je poraba semenskega česna (kg/ha) nekoliko večja in
pri sajenju manjšega kalibra nekoliko manjša. Poraba semenskega česna je odvisna tudi od tega ali izločamo drobne stroke ali ne. Če drobnejše stroke česna izločamo, jih ne zavržemo, ampak jih posadimo na manjšo razdaljo oziroma gosteje. Drobnejši stroki so običajno v notranjosti glavice česna, zunanji stroki pa so večji.

Razporeditev strokov v glavici česna se razlikuje med tipi in sortami česna. Na spodnji sliki je prerez glavice česna sorte ‘Garpek’, kaliber B. Sorta ‘Garpek’ je zgodnja jesenska sorta, ki tvori cvetno steblo. Slednje je vidno na sredini prerezane glavice česna.

prerez česna

Ne glede na velikost posajenih strokov in sorto, pa je za dober pridelek pomembna dobra oskrba tekom rasti in razvoja česna.

 

Komentiranje zaprto.