Vsebnost hranilnih snovi in zdravilnost špargljev

Mladi poganjki špargljev, ki jih uživamo, so bogati z minerali, vitamini in vlakninami, so nizkokalorični (18 kcal/100 g), lahko prebavljivi ter zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob zelo primerni tudi za dietno prehrano. Največji delež v sestavi špargljev predstavlja voda (93 %), sledijo ogljikovi hidrati (4 %, od tega je skoraj polovica vlaknin) in beljakovine (2 %), ostalo so maščobe (0,2 %) ter minerali, vitamini in druge učinkovine.

Šparglji so bogati s provitaminom A in z vitaminom C. Vsebujejo mnoge vitamine B kompleksa in so odličen vir folne kisline, ki zmanjšuje tveganja za bolezni srca in ožilja ter je nepogrešljiva za pravilno delitev celic in s tem za pravilen razvoj otroka v maternici. Šparglji so eden bogatejših virov rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar, zato je pomemben za dobro cirkulacijo krvi v telesu. Vsebujejo tudi glutation, ki je odličen antioksidant in ščiti človeški organizem pred nekaterimi oblikami raka. Poleg vsega naštetega so šparglji še učinkovit diuretik, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa blagodejno vplivajo na prebavo. Vendar šparglji klub vsem dobrim lastnostim niso primerni za vse. Izogibajo naj se jih ljudje s protinom, ker šparglji vsebujejo purin, ki se v organizmu spremeni v sečno kislino. Previdnost pri uživanju špargljev se svetuje ljudem z obolelimi ledvicami oziroma sečili.

Za okus špargljev so odgovorne predvsem žveplove spojine, pa tudi kisline in sladkorji. Nekatere snovi, ki dajejo okus špargljem, so – nekoliko preoblikovane – odgovorne tudi za značilen vonj urina, ki se pojavi kmalu po zaužitju špargljev.

Za vitamine, minerale in druge učinkovine v špargljih praviloma velja, da jih je več v vršičkih poganjkov, kot v preostalem delu poganjka, in da jih je več v zelenih kot v belih špargljih.

Dobra lastnost špargljev je tudi njihova zgodnost, saj so ena prvih svežih vrtnin spomladi. Zato se jih naužijmo in jih jejmo v različnih jedeh. Šparglji na spodnji sliki so skupaj z drobnjakom in krebuljico pristali v odlični frtalji.

Šparglji slovijo tudi kot afrodiziak, za kar se imajo verjetno zahvaliti obliki mladih poganjkov. Zato so nekoč nevestam dali poročni venček iz špargljev, Rimljani pa so njihov sok mešali v ljubezenske napoje. In ljudsko izročilo pravi: ‘Kdor poje veliko špargljev, ima veliko ljubimcev.’