Šparglji jeseni

Jeseni se nasadi špargljev obarvajo rumeno in zažarijo v jesenskem soncu ali poživijo meglene dneve. Rumenenje nadzemnega dela špargljev še pospešijo prve jesenske slane. Pred zimo nadzemne dele špargljev porežemo ali pokosimo in jih odstranimo z njive oziroma z grede v vrtu. Pomembno je, da tega ne storimo prekmalu. Šparglje porežemo šele, ko so povsem rumeni, ko ni več nič zelenega. To pomeni, da so šparglji zaključili svoj vegetacijski ciklus za letošnje leto in so prešli v fazo mirovanja. Tako so pripravljeni na prezimovanje in bodo mirovali vse do pomladi.

Šparglji jeseni

Sedaj je tudi pravi čas za razmislek o sajenju špargljev prihodnjo pomlad. Špargelj je trajnica, torej so nasadi špargljev večletni nasadi. Zato je prav, da pravočasno razmislimo o sajenju špargljev in izberemo primerno njivo ali lokacijo na vrtu, ter izberemo sorto, ki nam ustreza.

Sadike špargljev lahko naročite že sedaj in si tako zagotovite kakovostni sadilni material za sajenje spomladi 2014 in tudi izbrane sorte. Več o sortah špargljev si lahko preberete tukaj.

Komentiranje zaprto.