Sajenje česna

Ko pripravimo semenski česen in zemljišče, se lotimo sajenja česna. Sledeči opis sajenja česna velja za ročno sajenje česna, na manjših površinah, kot na primer v zelenjavnem vrtu. Pridelovalci česna na večjih površinah lahko česen sadijo tudi strojno in običajno so temu prilagojene tudi sadilne razdalje.

Na gredi, ki smo jo izbrali za sajenje česna, naredimo na primerni medvrstni razdalji (25 do 30 cm) jarke globine 5 do 7 cm. Na dno jarka posadimo stroke česna, na medsebojno razdaljo 10 do 15 cm. Sadilne razdalje so odvisne tudi od sorte česna: tiste, ki naredijo večje glavice, sadimo bolj narazen in tiste z manjšimi glavicami bolj skupaj.

Stroke česna posadimo s koničastim delom navzgor in ravnim, ploščatim delom navzdol. Nekoliko ga porinemo v zemljo na dnu jarka, da ostane v tem položaju. Na izbrano sadilno razdaljo v vrsti posadimo stroke enega za drugim in nato vrsto zasujemo. Priporočljivo je, da je po zasutju jarka nad strokom približno 5 cm zemlje.
Pred sajenjem izločimo majhne stroke in posadimo le večje, saj iz večjega stroka običajno zraste tudi večja čebulica oziroma glavica česna. Manjše stroke, ki so večinoma v notranjosti glavice česna, nikar ne zavrzimo. Posadimo jih bolj skupaj, 5 do 8 cm narazen, za tako imenovani mladi česen, ki ga spomladi uporabljamo podobno kot mlado čebulo.

Še nekaj besed o pravilni postavitvi stroka česna v jarek pri sajenju. Iz ravnega, ploščatega dela stroka česna bodo odgnale korenine in iz koničastega dela nadzemni del rastline česna. Zato je res pomembno, da strok česna posadimo s koničastim delom navzgor in z ravnim delom navzdol. Kaj se zgodi, če strok česna ob sajenju položimo na bok, je vidno na naslednji sliki.
Česen bo sicer rastel in se razvijal, vendar bo čebulica oziroma glavica česna lahko nekoliko deformirana in na koncu tudi manjša, kar pomeni manjši pridelek.

Čas sajenja česna je odvisen od sort, lokacije in tudi vremena. Če česen posadimo prezgodaj, bo v jesenskem času razvil preveč listja, ki ga lahko tekom zime poškodujeta mraz in sneg. Ob prepoznem sajenju pa česen ne razvije dovolj korenin do zime. Zaželeno je, da minejo vsaj štirje tedni od sajenja do ohladitve tal na 5 0C. V tem času naj bi strok česna razvil dovolj korenin za uspešno prezimitev.

Komentiranje zaprto.