Priprava na sajenje česna

Priprava na sajenje česna se začne z izborom sort česna, načrtovanjem količine česna, ki jo želimo pridelati in količine semenskega česna, ki ga za to potrebujemo. Sledita priprava tla za sajenje česna in priprava sadilnega materiala.

Sorte česna se med seboj razlikujejo po okusu in aromi, barvi, številu strokov v glavici česna, pridelku, času skladiščenja in tudi po času sajenja (jesenski in spomladanski česen). Spomladanske sorte česna imajo običajno nekoliko nižji pridelek kot jesenske sorte česna, vendar imajo dosti boljšo sposobnost skladiščenja kot jesenske sorte česna. Torej lahko spomladanski česen shranjujemo in uporabljamo dlje kot jesenski česen.

Pri izračunu koliko semenskega česna potrebujemo, upoštevamo, da je pridelek česna povprečno sedem- do osemkratnik posajenega česna (npr. iz 1 kg posajenega semenskega česna pridelamo 7 do 8 kg česna). Vendar je količina pridelka odvisna od mnogih dejavnikov: od sorte, rastnih razmer in od oskrbe česna. Neugodne vremenske razmere, slaba oziroma neprimerna oskrba česna tekom rasti, ter pojav bolezni in škodljivcev, lahko pridelek znatno zmanjšajo.

Tla za sajenje česna pripravimo tako, da jih prerahljamo in očistimo plevelov. Pognojimo s kombiniranim mineralnim gnojilom (NPK) z nižjo vsebnostjo dušika (npr. NPK 7-20-30). Z dušikom bomo dognojevali še kasneje, ko bosta rast in razvoj česna intenzivnejša. Gnojila vdelamo v tla. Gnojimo lahko tudi z organskimi gnojili, ki pa morajo biti zares dobro preperela in uležana (kompost), ter vsaj mesec dni pred sajenjem česna.Zadnji korak priprave na sajenje česna je drobljenje glavic česna na posamezne stroke. Glavico česna olupimo in razdelimo na stroke, ki pa jih ne lupimo. Priporočljivo je, da to storimo tik pred sajenjem ali največ dan, dva pred sajenjem česna. Če jih ne posadimo kmalu, se spodnji del stroka, kjer poženejo korenine, zasuši, kar ovira rast korenin in uspešno ukoreninjanje česna pred zimo.
Za sajenje uporabimo samo nepoškodovane stroke česna, saj že najmanjša poškodba stroka predstavlja tveganje za okužbe in posledično propad stroka.

Sedaj smo pripravljeni na sajenje česna in v naslednjem prispevku bomo česen posadili.

Komentiranje zaprto.