Jesen v špargljevem nasadu

Rumena obarvanost špargljev jeseni je znak, da so zaključili z rastjo in prešli v fazo mirovanja. Sedaj so pripravljeni na zimo in bodo mirovali do pomladi. Takrat bodo začeli
odganjati, ko se bodo tla dovolj ogrela. Ko jeseni šparglji povsem porumenijo (in ne prej), porežemo njihove nadzemne dele in jih odstranimo z njive oziroma z vrta.

Letos so bile razmere tekom rastne sezone ugodne za razvoj številnih rastlinskih bolezni in to ne samo pri špargljih, kajti mokro poletje je nudilo dobre razmere za rast in razvoj gliv, ki okužujejo rastline. Zato so redko kje šparglji ostali zdravi celo sezono rasti. Če so bili šparglji okuženi, je priporočljivo jeseni porezane nadzemne dele rastlin zažgati, da preprečimo prezimitev in prenos spor, ki bi lahko bile naslednje leto vir okužbe.

špargljev nasad jeseni

Z jesenjo se zaključuje letošnja rastna sezona, vendar ni nič prezgodaj za razmislek o naslednji. Zgodnje načrtovanje in priprave so še zlasti pomembne pri trajnih nasadih kakršen je tudi nasad špargljev. Zato lahko sadike špargljev naročite že sedaj in si tako zagotovite kakovostni sadilni material za sajenje spomladi 2015 in tudi izbrane sorte. Več o sortah špargljev si lahko preberete tukaj.

Komentiranje zaprto.